Inburgeren in de Achterhoek

Op tafel heeft zich spontaan een Achterhoekse inburgeringscursus verzameld: het Smaakboek Achterhoeks fruit (He'w zelf - ku'w zelf - en doe'w zelf), het geschiedenisboek Oud-Achterhoeks boerenleven in beeld en een stapel plaatselijke kranten. Nu nog plat leren proaten:-)



Het Smaakboek Achterhoeks fruit is een boek van Michiel Bussink en Maurits Steverink. De geschiedenis van de Achterhoekse fruitteelt komt uitgebreid aan bod. Verder onder meer: praktische tips voor het telen van je eigen fruit (ook in kleine tuinen), snoeitips, recepten en interviews met bevlogen fruittelers.

Zelf overwegen we achter de moestuin een hoogstamboomgaard aan te leggen. Dat vergt wat geduld, las ik: een hoogstam begint pas vrucht te geven als die tien tot vijftien jaar oud is, een laagstam al na drie jaar. Maar daar staat ook wat tegenover: de hoogstamboomgaard is veel minder vatbaar voor ziekten en plagen, waardoor het gemakkelijker is om biologisch te kweken. De biodiversiteit is er ook nog eens vele malen groter. En... hoogstamboomgaarden herbergen smaken die in geen winkel meer te koop zijn!

Het Smaakboek Achterhoeks Fruit, ISBN 9789081802604, te bestellen via Nelles, prijs € 24,95, excl. verzendkosten.

Reacties

  1. Hallo Petra, via een twitter van Mariette kom ik op jouw weblog terecht. Wat leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt in de Achterhoek. En je atelier wordt prachtig. Heerlijk het mooie weer komt eraan en de wereld ziet er ineens anders uit. Enne, dat platproaten leren wij niet meer hoor maar de kinderen krijgen er ongetwijfeld wat van mee. Sprak zij uit ervaring vanuit de Betuwe.
    Hartelijke groet,
    Marian (van Vice Versa Gelderland)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is leuk om te horen! Ik denk ook niet dat ik leer platproaten. Een zachte g is er ook nooit gekomen, zelfs niet na tien jaar Nijmegen! Mijn zoon heeft 'm wel...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk als je een reactie achterlaat! Soms is dat lastig, extra leuk als je de moeite neemt. Je kunt me ook volgen op Instagram: @tuinwaarts.